همه چیز در مورد چای
انسان باید به آنچه می خورد بنگرد، «فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى طَعامِهِ»پرفسور پیردلور می گوید: دانستن طرز تغذیه یکى از مهم ترین عوامل تندرستى است که متأسفانه کمتر از هر چیز مورد توجه قرار می گیرد.
در انتخاب خوراک و طرز غذا خوردن اشتباهات زیادى است که بعضى از آنها بقرار زیر است: پرخورى را وسیله تندرستى و طول عمر می دانند، اشتها را یگانه معیار براى سنجش احتیاج بدن به خوراک می شناسند، تا اشتها باقى است مىخورند، گوشت و قهوه و چاى و الکل را در ردیف غذا آورده اند، به غذاهائى که با وسائل مصنوعى درست شده بیشتر رغبت می کنند
چای، درختچه ایست که ممکن است بارتفاع ده متر برسد ولى در کاشت چون ساقه هاى آن بریده مىشود از یک تا دو متر بلندتر نمىشود- از برگ هاى آن پس از تخمیر چاى ساخته مى شود.
ترکیب شیمیایى: مواد معدنى- مواد ازته- مواد ملون- ماده رنگین- املاح آلى و کانى- کلرورهاى قلیائى- آلبومین نباتى- اگزالات دوپتاس- اوکسالاتدوپتاس- روغن فرار- صمغ- موم- جوهر چاى- آمونیاک- تئوبرومین- کوئرستین- گزانتین- هایپوکزانتین- اینوزیتول- نئوفیلین- پولىفنول- رایبوفلاوین- کلروفیل- کلرفیس- کافئین- کاروتن- کمپفرول- دکسترین- سولفاتها- فسفاتها- سلولز- اسانس- مس- تانن- تئین- سغّز- سیلیس- پکتین- لگومین- آدنین- مانگانز- فلوئوراید- اکسیدازنئاز- پانتوتنیکاسید- اکسالیکاسید- شیکیمیکاسید- نیکوتىنیکاسید- اسکوربیک اسید- مالیکاسید- اسید کرستیانیک- اسید گالیک.
خواص درمانى: 1- دم کرده آن را بنوشید. درخشان کننده چشم و درخشان کننده رنگ چهره است، جریان خون را تحریک مىکند و خون را صاف مى نماید، صدا را صاف و سینه را نرم مى سازد و خفقان را درمان مىکند، نیرو بخش و مقوى عضلات مى باشد، مقوى عملیات دماغى است و به فعالیتهاى مغزى و فکرى کمک مى نماید، غم و غصه را بر طرف مى سازد، درجه حرارت بدن را تنظیم مى کند، عطش کاذب را برطرف مى سازد، بند آمدن مکرر ادرار را درمان مى کند، ترشحات پوست را تحریک مى نماید، استسقا و یرقان را درمان مى کند، سردرد را تسکین مى دهد، مقوى نیروى جنسى در سرد مزاجان است.
خواص درمانى دیگر چاى مقوى معده بوده به علت هضم مواد پروتیدى، ضد تشنّج، اسپاسم عضلانى، معرّق، تقویت کننده اعصاب، نرم کننده برونش ها (به علت وجود تئوفیلین)، مدّر (وجود کافئین و تئین)، آرام بخش (وجود کافئین)، ضد اسهال (وجود پلى فنول، تاننها) محرّک قلب و اعصاب مغزى است. از جوشانده چاى براى شستشوى زخمها مى توان استفاده کرد.
برای رفع اسهال، ماست را داخل ظرفى با چاى خشک مخلوط مى کنند و به بیمار مى دهند.
برای درد مقعد، یا درد چشم می توان از تفاله چای استفاده کرد.
جهت درمان گاز گرفتگی شیر و سگ و زخم ها از چای خشک استفاده می شود.
نکته جالب توجه این است که: در چاى گزانتین که جهت گشاد نگاه داشتن عروق کرونر مؤثر مىباشد و نیز تئوفیلین که براى متّسمع کردن برونش هاى ریوى مفید است، وجود دارد. لذا مىتوان از چاى کمرنگ بهعنوان یک نوشابه براى بیماران قلبى- ریوى استفاده کرد.
چاى را در قرن سیزدهم میلادى براى اولین بار مارکوپولو سیاح ونیزى به اروپا وارد کرد و مدتها به علت گرانى و کمیاب بودن آن فقط مشروب لوکس طبقات بالاى جامعه اروپا و درباریان بوده است.
چاى خطایى(چای سبز یا چینی)
ظاهراً چای خطائی همان چای سیاه معروف است که مصرفش در ایران و خیلی از کشورها رواج دارد و در کتب طبی قدیم به این نام بیشتر شناخته می شود.
چاى سبز و چاى سیاه هر دو از برگهاى چاى تهیه مىشوند فقط از نظر رنگ و نوع روش تهیه با هم اختلاف دارند و رنگ خشک آن به رنگ سبز ماشى یا زیتونى مىباشد و به خاطر رنگ سبزش به این نام گفته مىشود.
چاى سبز نوعى است از انواع نبات و معدن او در زمین چین است. این نبات را ببرند و در وعائى چهارسو خشک کنند و در وقت حاجت به آب گرم شربت کنند و بخورند و شربت او قائم مقام ادویه مرکبه است و مضرت ادویه مرکبه ندارد، بلکه در منفعت به باشد. [چاى] مضرات [و عوارض زیانبار] شراب را دفع کند و از این جهت او را به زمین تبت برند، زیرا که عادت اهل تبت آن است که خمر بسیار خورند و دفع مضرت او را هیچ دارویى از او نافع تر نیست. طایفه اى که او را به زمین تبت برند، در عوض قیمت او جز مشک نگیرند.
ماهیت و سبب اطلاع بر آن: حکیم میرزا قاضى در رساله خود نوشته که سبب معرفت و شناخت چاى چنان بوده که پادشاهى از پادشاهان چین بر یکى از خواص خود خشم گرفته آن را از ملک خود اخراج نمود آن شخص در جنگلها و بیشه ها و کوه ها مى گشت و زرد و علیل و ضعیف گشته بود روزى از غایت گرسنگى بر اطراف کوهى مىگشت گیاهى دید آن را غذاى خود ساخت در اندک مدتى آثار صحت و حسن صورت در خود مشاهده نمود و کمال قوّت در خود یافت در شهر آمده با یکى از مقربان پادشاه احوال خود را نقل کرد و آن شخص به حضور پادشاه عرض نمود پادشاه به احضار اوامر فرمود و از دیدن صورت او متعجب شد بعد سوال از احوال آن اطبا را امر فرمود تا آن گیاه را حاضر سازند و تجربه نموده خواص آن را ثبت نمایند و نیز چنین در اختیارات خود نوشته که نبات چاى شبیه به نبات شبت و باریکتر از آن و خوشبو و با اندک تلخى است و چون آن را بجوشانند تلخى آن زایل گردد و آشامیدن آب مطبوخ آن حرارت باطن را تسکین دهد و خون را صاف نماید و آن خودرو و مزروع مىباشد و گفته که طایفه اى که در بلاد چین نبات آن را مشاهده کرده اند چنین مى گویند که در میان شهر چین وادیى است و گیاه این برگ بر اطراف آن مى روید و بر خمار مردمان به خوردن آن اعتیاد دارند و بیع و شراى آن بى رخصت پادشاه آنجا نمى توانند نمود خراج آن به خزانه پادشاه عاید مى سازند.
چرا چای نخوریم(یا کمتر بخوریم)؟
چاى سیاه و لمسه و مسکو و قربق خالى از سمّیّت نیست؛ اما چاى سفید به قول اصفهانى ها چاى پشمکى، خالى از ضرر است .
چاى براى مبتلایان به ناراحتی هاى عصبى، اولسر و سنگ کلیه از نوع اکسالاتها، مفید نیست و نباید در مصرف آن زیاده روى کرد. مصرف زیاد چاىباعث لرزش، اختلال حواس، طپش قلب و گاهى هذیان هاى رویایى است.
یکی از علل بى خوابى نوشیدن چاى و قهوه و کشیدن سیگار است.
آب مروارید عبارت است از کدر شدن تدریجى عدسى. کار عدسى واضح کردن تصویرى است که بر شبکیه مى افتد. وقتى بیمار دچار آب مروارید مى شود کدر شدن عدسى تدریجاً از وضوح تصویرها مى کاهد، در نتیجه قدرت دید کاهش مى یابد، برای علاج آن از مصرف نان سفید، قند، غلات تصفیه شده، سیب زمینى پخته، غذاهاى چرب باید اجتناب شود و از نوشیدن چاى، قهوه، نوشابه هاى الکلى خوددارى گردد. از ادویه، ترشى و سُس بپرهیزند و خوردن گوشت را ترک کنند.
بدون آهن گلبولهاى قرمز، اکسیژن براى تغذیه مغز وجود نخواهد داشت. قهوه، چاى و نوشابه هاى کافئین دار مانع جذب آهن مى شوند.
در برقرارى ارتباط بین سلولهاى مغز مداخله مى کند و وجود آن در فرایند یادگیرى بسیار ضرورى است. مواد مدر مانند چاى، نوشابه، قهوه و داروهاى ادرارآور، روى را از بدنتان دفع مىکند.
اگر مى خواهید دستگاه مغز شما بیشتر و بهتر کار کند از آشامیدن آب آلوده و همچنین مایعات آلوده و نوشیدن چاى و مشروبات الکلى و داروهاى مخدر یا خواب آور و به طور کلى ترکیبات شیمیایى خوددارى نمایید.
رطوبات اطراف مغز: این عارضه اکثرا در اثر نوشیدن آب، مایعات، چاى و شربت بیش از حد ایجاد مىشود. اطراف مغز را رطوباتى احاطه مىکند که با خوردن حلویات از قبیل عسل، خرما، کشمش، مویز و مرباجات مرتفع مىشود.
کسانی که میگرن دارند، از نوشیدن چاى یا قهوه، خوردن غذاهاى مانده و کنسرو شده و غذاهاى سرخکرده و ادویهجات و شیرینىهاى قنادى و سرکه و ترشیجات و بستنى و آب یخ یا نوشیدنىهاى یخ کرده پرهیز کنند.
اگر دچار تپش قلب هستید باید از مصرف دخانیات و خوردن چاى، قهوه، قند، آبلیمو، ترشیجات، آب جو و رازیانه پرهیز کنید و از خوراکىهایى که تپش قلب را برطرف مىسازند بیشتر استفاده کنید. مانند شیر، دوغ بىنمک، گلاب، گل محمدى، آب سیب درختى، تخم گشنیز بوداده و آب جوشاندهى اکلیل کوهى.
کسانى که براى تقویت مغز یا آرامش اعصاب، چاى یا قهوه یا نوشابه و یا دخانیات مصرف مى کنند باید بدانند این ها تنها محرکهاى مغز و اعصابهستند و حتى ذره اى از مادهى مفید غذایى و یا دارویى براى مغز و اعصاب در آنها یافت نمى شود، فقط تلقینى است که بعضى اشخاص به این وسیله خود را فریب مى دهند.
براى حفظ سلامت دستگاه گوارش باید از مصرف چاى، قهوه، نوشابه هاى گازدار، نوشیدن مایعات در حین صرف غذا پرهیز کنید.
اگر مبتلا به نفخ و گاز معده هستید باید از خوردن قند، شکر، چاى، تخممرغ، ماهى، خیار، نعناع، آب غوره و نوشابه هاى گازدار پرهیز کنید.
نکته ى مهم: یک بانوى سالم باردار نسبت به بانوى دیگرى که باردار نیست احتیاج بیشترى به پروتئین ها و مواد مغذّى مانند: آهن، کلسیم، اسید فولیک و ... دارد. اگر مادر این مواد را دریافت نکند و یا موادى مخرب مانند: چاى، شکر و شیرینى ها که مواد مغذى و مفید را در بدن نابود مىکنند، دریافت کند،زمینه را براى عفونتهاى قارچى فراهم مى سازد.
تحقیقات ژاپنى ها در سالهاى 1980 نشان مىدهد که چاى کلسترول و ترى گلیسرید را در حیوانات و انسان که از غذاهاى پرچربى استفاده مى کنند کاهش مى دهد و در این باره نظریه این است که تانن هاى موجود در چاىسبز میزان کلسترول را در سطح عادى نگه مى دارد .
در چاى ترکیباتى از جمله کافئین وجود دارد که احتمال مبتلا شدن به بیمارى ایجاد سیست در پستان را در برخى زنها افزایش مى دهد، البته این موضوع هنوز کاملا و صد در صد تأیید نشده است. مقدار کافئین در برگ هاىچاى زیاد است ولى در یک فنجان مایع چاى دمشده ثلث یک فنجان قهوه کافئین وجود دارد. کافئین از محرک هاى سیستم اعصاب مرکزى است.
صرف دم کرده چاى، باعث تسریع حرکات تنفّسى و گردش خون مىگردد. با مصرف آن، احساس تجدید نیرو، همچنین تقویت قواى فکرى مى شود و اثر درمانى در تصلّب شرائین و ممانعت از بروز آن دارد.
دیگر مضرات چای(خصوصاً پر رنگ): تغییر رنگ دندان، کمک به پوسیدگی دندان، خمیازه، درد قلب(خستگی قلب)، سنگینی اعصاب (و حمله ها و تشنجات عصبی)، افزایش تحریکات معده و نفخ و گاز روده، سوء هاضمه، تحریک زخم و خون ریزی معده و زخم اثنی عشر و ناراحتی لوزالمعده، افزایش دیابت، ایجاد سنگ صفراوی و سنگ کلیه، شب اداری کودکان، مستعد کننده عفونت، کم خوابی زن حامله، حملات خفیف رماتیسمی، تصلب شرائین، سیاتیک، پا درد، زانو و ران درد، نقرس، جرب، افزایش سودا، کم خونی از نوع آهن، افزایش فشار خون، یبوست، و...
تحقیق: هاشم مالکی
آبان 92
- سوره عبس/27
- طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 100
- کتاب گیا (راهنماى گیاهى)، ص: 74
- اسرار گیاهان دارویى، ص: 389
- پیام بهارستان (فصلنامه اسناد، مطبوعات و متون)، ص: 190
- همان کتاب ص 328
- همان
- همیشه لاغر و سلامت باشید، ص: 177
- دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى، ج4، ص: 40
- اسرار گیاهان دارویى، ص: 390
- الصیدنة فی الطب (داروشناسى در پزشکى)، ص: 386
- مخزن الادویه (طبع جدید)، متنجلد1، ص: 281
- شش رساله کهن پزشکى (حفظ الصحة)، ص: 125
( 3)- گیاهان دارویى، دکتر على زرگرى، ج 1، ص 342 تا 352./ دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى، ج2، ص: 286
- دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى، ج10، ص: 66
- درمان طبیعى، ص 286/ دائرة المعارف بزرگ طب اسلامى، ج10، ص: 185
- دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 72
- همان ص 72
- دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 93
- همان ص 95
- دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 169
- دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 420
- دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 432
- دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 437
- همان ص 445
- دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 663
- معارف گیاهى، ج2، ص: 306
-.Cyste
- معارف گیاهى، ج2، ص: 308
- کتب طبى انتزاعى (فارسى) (کتاب گیلان)، ج3، ص: 387
.: Weblog Themes By Pichak :.