همه چیز در باره ی انگل
انگل نوعی کرم است که از طریق تخم گذاری در برخی از غذاها (گوشت خام) ، توالت، گوشت حرام، تماس با اشیاء آلوده وارد بدن شده و داخل معده و روده می ماند و از عصاره ی غذاها می خورد، این کار انگل باعث کمبود مواد غذائی بخش از بدن شده و اختلالاتی ایجاد می شود.
علایم و نشانه هایی که می توانند دلالت بر وجود انگل های گوارشی کنند:
-* آبریزش از دهان به ویژه به هنگام خواب.
-* لب های بیمار در شب ها، تر و رطوبتی و در روزها خشک است؛ به نحوی که بیمار ممکن است با زبان خود لب هایش را به تناوب تر کند.
- * اختلالات عصبی از جمله پرخاشگری و عصبانیت یا حالات شبیه به افسردگی.
- * سایش دندان ها بر روی هم(دندان قروچّه)، به ویژه در هنگام خواب.
- * خمیازه کشیدن، حرف زدن و یا فریاد کشیدن در خواب.
- * اگر بیمار را از خواب بیدار کنید آزرده خاطر می شود(در حدّ غیر معمول(
-* حالت تهوّع به ویژه به هنگام غذاخوردن.
-* بعضی بیماران اشتهای بسیار کمی دارند و بعضی به عکس پرخور می شوند. دسته دوّم معمولا گرسنگی زودرس و مکرّر دارند.
- * لاغری بدون دلیل حتّی علیرغم پرخوری ظاهری.
- * تشنگی و عطش بدون دلیل.
- *دردهای شکمی.
- *وجود عرق سرد و بدبو.
- * سیاهی متغیّر و کم و زیاد شونده دور چشم
- * خارش مقعد: این علامت معمولاً ویژه کرم های مقعدی ریز(اکسیور) است. حرکت و تخمگذاری کرم اکسیور مادّه در اطراف خروجی مقعد، باعث خارش می شود. نکته مهم در مورد این علامت آن است که بزرگسالانی که دچار اکسیور هستند به علّت کاهش حسّاسیت گیرنده های مقعدی معمولاً خارش را احساس نمی کنند. بنابراین نبود خارش دلیل بر عدم ابتلا به این نوع انگل نیست. خارش مقعد یا مهبل میتواند نشانه? این باشد که انگلهای روده ای در حال وول خوردن هستند و باعث تحریک پوست میشوند.
همچنین کهیرهای پوستی شبیه به اگزما در سایر جاهای بدن نیز ممکن است ظاهر شود
- * گاهی به دلیل تغذیه انگل از مواد غذایی موجود در روده، بیمار مبتلا به کم خونی می شود.
- *به همان دلیل فوق، ممکن است بیماری که دچار انگل های گوارشی است، مشکلاتی مانند ضعف و خستگی و کمبود انرژی را نیز تجربه کند.
-* علامت هایی مثل اسهال غیرقابل توجیه و مزمن و یا دفع سریع موادّ غذایی از دستگاه گوارش بعد از تغذیه هم می توانند ناشی از وجود انگل های گوارشی باشند.
تذکّر مهم: این نشانه ها تنها راهنماهایی برای هدایت پزشک به تشخیص صحیح هستند و نه نبودن آنها، ابتلا به انگل را به طور کامل منتفی می کند و نه حضور آنها لزوما به معنای ابتلا به انگل گوارشی است. بنابراین تشخیص نهایی به عهده پزشک مجرّب است. نکته دیگر این که معمولا تمام این علایم با هم دیده نمی شوند و در هر شخصی ممکن است یک یا چند علامت دیده شود.
انگل روده ای که شامل کرمهای نواری، حلقوی و میله ای میباشد متداولترین نوعی است که مردم میشناسند.
با اینکه با اندیشیدن به جانوران موجود در روده? بزرگ حس مور مور شدن به انسان دست میدهد، چگونگی شناخت علائم انگل در انسان و درمان سریع آن مهم است.
کمبود وزن: اکثر آمریکاییها میتوانند مقدار کمی از وزن خود را کاهش بدهند، خیلی اوقات بسیاری وزن قابل ملاحظه ای را از به طور ناخواسته از دست میدهند و کسی در پی یافتن دلیل آن نیست. کاهش وزن ناخواسته اغلب اولین علتش همان اشتراک خوراک با انگل است. درد معده: درد معده های نفخ کننده میتواند نشانه ای از هجوم کرمها(انگل) باشد، اگرچه این درد دلایل دیگری نظیر دوره های حساسیت دل و روده، زخم معده و سوء هاضمه دارد. درد ناشی از این انگل میتواند در همه جای شکم ظاهر شود.
اسهال یا یبوست: انگل روده ای باعث عوارض جانبی متناوبی از قبیل یبوست یا اسهال شدید و خروج گازهای نامساعد از بدن میشود. این علائم ممکن است به دلیل شباهت به بیماری دیگر اشتباه تشخیص داده شوند.
مشاهدات انگل در مدفوع: ناگفته نماند که بسیاری از مردم حتی با دیدن کرم و یا تخم کرم در مدفوع خود نمیتوانند علایم انگل روده ای را در خود تشخیص دهند.
انواع انگل
انگلهاى دستگاه گوارش انواع و اقسام مختلف دارند. از قبیل کرم دراز، کرم قلابدار، کرمهاى ریز سوزنى، کرمهاى پهن، کرم کدو، کرم ژیاردیا، که در دستگاه گوارش (رودهها) زندگى مىکنند. براى دفع انگل هر نوعى که باشد باید سیاهدانه کوبیده را با سرکه مخلوط کنید و روزى سه مرتبه بخورید.
* آب شیرهى کنار را میل کنید.
* ریشهى درخت موز را خرد کنید و بجوشانید و آبش را بنوشید.
* ریشهى درخت انار، ریشهى درخت توت، شنبلیلهى خشک و برگ درخت هلو از هرکدام 10 مثقال نیمکوب کرده و به 5 قسمت مساوى تقسیم کنید. هر قسمت از آن را شب در آب گرم بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید بعد آب صافکردهى آن را قبل از صبحانه بنوشید.
* حنضل، بورهى ارمنى و سیاهدانه را مخلوط کرده و نرم بسایید، بعد با سرکه خمیر کنید و بر جدار شکم ضماد کنید.
* ریشهى شیرینبیان، گل محمدى، سنامکى، شاهتره، افسنطین، تاجریزى، بومادران، مغز ناخنک، بادیان، درمنه ترکى، آویشن شیرازى، گل نیلوفر، بادرنجبویه، شنبلیلهى خشک، ریشهى درخت انار و ریشهى درخت توت از هرکدام 3 مثقال نیمکوب و مخلوط کنید بعد به 10 قسمت مساوى تقسیم کنید و هر قسمت از آن را شب در آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید و آب صافکردهى آن را پس از شروع صبحانه بنوشید.
* در صورت پرهیز از نان و برنج و مواد نشاستهاى، چهار روز آش قارا (قرقروت) بخورید و روز پنجم نان با دوغ و گل سرخ بخورید. بعد از آن مقدارى گل قند میل کنید و شب ششم 1 مثقال خلال نارنج را با مقدارى شکر بکوبید و بخورید (قبل از خوردن خلال نارنج حتما باید یک لقمه نان یا یکى دو قاشق غذا بخورید و بعد پوست نارنج را مصرف کنید).
* عود بلیسان و قرنفل از هرکدام 10 گرم. تخم کرفس و مصطکى رومى از هرکدام 20 گرم. تخم زردک و تخم شبت از هرکدام 30 گرم همه را نرم بسایید بعد با 500 گرم عسل مخلوط کنید و هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قاشق شربتخورى از آن را میل کنید.
انگل ریز مقعد (ژیاردیا)
براى کشتن و برطرف کردن انگلهاى ریز مقعد باید هر روز آش آلو یا آش آلوچه یا آش سماق یا آش قارا (قرقروت) میل کنید. همچنین باید 5 گرم شاهتره، 10 گرم آویشن شیرازى، 15 گرم گل بومادران و 20 گرم درمنه ترکى همه را مخلوط کنید. هر صبح، ظهر و شب هربار یک قاشق غذاخورى آن را بجوشانید و آبش را پس از خوردن یک لقمه غذا یا یکى دو قاشق غذا بنوشید.
* پوست و شهم حنضل را با قنبیل مساوى مخلوط کنید و نرم بسایید. شبها هنگام خوابیدن یک قاشق چاىخورى از آن را با کمى مایع زهرهى گاو مخلوط کنید. پنبهاى را بر آن آغشته و به صورت شیاف استعمال کنید. این عمل را یک هفته ادامه دهید.
* باقلا خشک، قنبیل، تخم کلم و درمنه ترکى را به نسبت مساوى بسایید. هر شب کمى از آن را با کمى مایع زهره گاو مخلوط کنید. پنبهاى را خوب به آن آغشته و هنگام خوابیدن به صورت شیاف استعمال کنید و هفت شب تکرار شود.
* آب برگ درخت شفتآلو، آب برگ درخت انار و آب برگ درخت توت را مساوى مخلوط کنید و مقدارى صبر زرد را در آن حل کنید و چند شب هنگام خوابیدن پنبهاى را خوب به آن آغشته و به صورت شیاف استعمال کنید.
* مغز ناخنک، گل بومادران، بابونهى شیرازى، سلاب و برگ درخت شفتآلو از هرکدام 5 گرم. درمنه ترکى و ریشهى انار از هرکدام 10 گرم. صبر زرد 5/ 2 گرم همه را مخلوط کنید و بسیار نرم بسایید بعد در نیم لیتر آب جوش حل کنید و پس از سرد شدن با آن تنقیه کنید و ساعتى خود را نگهدارید و سپس دفع کنید.
* پودینه و برگ درخت شفتآلو و تخم خطمى از هرکدام 5 گرم نرم بکوبید بعد در آب جوش حل کنید و پس از سرد شدن تنقیه کنید.
* حنا، قنبیل و بورق از هرکدام 5 گرم. صبر زرد 5/ 2 گرم همه را با کمى آب گرم حل کنید تا به صورت خمیر سختى درآید و هر شب هنگام خواب کمى از آن را شیاف کنید.
* شبها هنگام خوابیدن قرقروت را باریک کرده و به داخل نشست فروکنید و بخوابید.
* روزى دو مرتبه هربار 5 گرم ریواس را بجوشانید و آبش را بنوشید.
* شبها با آب جوشاندهى ریشهى انار تنقیه کنید.
* پس از هر دستشویى یا روزى سه مرتبه محلول پرمنگنات ضعیف را درب مقعد بمالید. بهخصوص شب هنگام خواب.
* وسمه، حنا، برگ هلوى خشک، صبر زرد و سرنج همه را مساوى نرم بکوبید و با پیه بز مخلوط کنید. بعد شیافهایى ریز درست کنید و هر شب موقع خواب یک دانه به نشست فرو کنید تا مرض کرمک برطرف مىشود.
* مغز بادام تلخ و مغز هسته هلو را بسوزانید و بسایید و بعد شیاف سازید. شبها هنگام خواب به خود استعمال کنید.
* افسنطین رومى را بجوشانید و صاف کنید و آب آن را تنقیه کنید.
* موقع خواب با آب نمک تنقیه کنید.
* شب هنگام خواب محل مقعد را با نفت بشویید و بعد قطعه پنبهاى را نفتى کنید و داخل مقعد فرو کنید.
* شب هنگام خواب پنبهاى را مثل کله قند درست کنید و به مرکرکرم آغشته کرده و به نشست فرو کنید.
* برگ هلوى تازه را بکوبید، بفشارید و آبش را بگیرید و شبها با قطرهچکان داخل مقعد بچکانید.
* شهم حنضل، افسنطین و مویز از هرکدام 5 مثقال نرم بکوبید و شیافهایى بسازید و هر شب یکى از آنها را استعمال کنید.
* شبها هنگام خواب صبر زرد، سیاهدانه و نخود را نرم بسایید و پنبهاى را در آب نمک خیس کنید و در پودرها بزنید تا تمام آنها به پنبه بچسبد و استعمال نمایید و آنقدر تکرار کنید تا به کلى برطرف شود.
* سیاهدانه، گل ارمنى، مغز هسته زردآلو، مغز هسته شفتآلو و شهم حنضل را مخلوط کنید و نرم بسایید و با قطران و زهرهى گاو مخلوط و شیاف بسازید و شبها به خود استعمال کنید.
لازم به تذکر است که تخم انگل از داخل توالت یا توسط دستهاى آلوده به میکروب که اکثرا لاى ناخنها مىماند انتقال مىیابد. لذا توصیه مىشود که همیشه پس از اجابت مزاج و هنگام خارج شدن از توالت داخل و اطراف سنگ توالت را تمیز و حتى ضد عفونى کنید و مهمتر اینکه ناخنها را همیشه کوتاه کنید و پس از طهارت دستها را با صابون یا مواد شوینده دیگر خوب شستشو دهید تا تخم انگل به دیگران و یا خود شما سرایت نکند.
انگل معده
براى کشتن و دفع کردن انگلهاى معده شاهتره 5 گرم، آویشن شیرازى 10 گرم، گل بومادران 15 گرم، درمنه ترکى 20 گرم همه را مخلوط کنید و هر صبح، ظهر و شب یک قاشق غذاخورى از آن را بجوشانید. آب آن را پس از خوردن یک لقمه یا یکى دو قاشق غذا بنوشید.
* صد گرم کشمش را بکوبید تا به صورت خمیر در آید بعد 5 گرم صبر زرد را با آن مخلوط کنید. هر صبح، ظهر و شب به اندازهى یک فندق از آن را قبل از غذا میل کنید.
* هر روز صبح ناشتا یک فنجان آب شاهى تازه را بگیرید و بنوشید.
* هر روز صبح ناشتا 10 گرم تخم گلابى خشک شده را نرم بسایید و بخورید.
* شب مقدارى نخود را در سرکه بخیسانید و صبح ناشتا بخورید و در طول روز هیچچیزى دیگرى نخورید.
* معده را از اخلاط پاک کنید و یک ساعت پس از آن 10 گرم خلال نارنج ساییده شده را با کمى آب بخورید.
* سه روز صبح ناشتا هر روز 10 مثقال قارا (قرقروت) را در آب جوش حل کنید و بخورید.
* روزى دو نخود انقوزه را در کپسولهاى خالى بریزید و در شروع صرف غذا بخورید.
* برگ هلوى خشک، افسنطین رومى، درمنه ترکى و گل زرد از هرکدام 1 مثقال بجوشانید و صبح ناشتا میل کنید و ناهار آش قرقروت و یا آش آلوچه بخورید.
* افسنطین رومى، شاهتره، گل زرد و ریشهى درخت عرعر از هرکدام 1 مثقال بجوشانید و آب آن را بخورید.
* قارچ کوهى خشک را حد اقل 4 مثقال شب موقع خواب بخورید.
* زیرهى سفید را بکوبید و با آب کرفس یا سرکه مخلوط کنید و بخورید.
* صبح ناشتا سرکهاى که از شراب درست شده است را بنوشید یا 10 گرم تخم کلم را نرم بسایید و بخورید.
* چند روز صبح ناشتا مقدارى سرکه بخورید.
* گل هلو یا ریشهى درخت شاهتوت یا پوست درخت شاهتوت یا برگهاى درخت زردآلو یا ریشهى درخت بادام یا هر سه را باهم بجوشانید و آب آن را بخورید.
* درمنهى ترکى، افسنطین رومى، ریشهى انار و ریشهى توت را از هرکدام 1 مثقال بجوشانید و آب آن را صبح ناشتا بنوشید.
لازم به توضیح است که هنگام درمان باید از خوردن این خوراکىها پرهیز کنید: چربى، شیرینى، تخمهى خام، گوشت گاو و غذاهاى مانده. و از خوراکىهایى که ضد انگل است بیشتر استفاده کنید مانند آب هویج، شربت زرشک.
کرم معده کودکان
* براى رفع کرم معده کودکان 20 تا 30 گرم آب برگ کلم را بگیرید و به او بدهید.
* در تمام سوپهایى که به کودک مىدهید یک حبه سیر بیندازید.
* برگ، گل و مغز هستهى هلو را مخلوط و نرم بکوبید و با آب خمیر نمایید بعد روى شکم کودک ضماد کنید.
انگل روده
براى کشتن و دفع انگلهاى رودهاى، صبح ناشتا 500 گرم توتفرنگى بخورید و تا ظهر هیچچیز دیگرى میل نکنید.
* صبح و شب هر مرتبه 30 گرم حبههاى سیر را در یک و نیم لیوان آب یا شیر به مدت 20 دقیقه بجوشانید بعد آن سیر و مایع را میل کنید.
* هر روز صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک حبه سیر را ریز رنده کنید و با یک قاشق شکر مخلوط و قبل از غذا میل کنید.
* سه روز صبح ناشتا هر مرتبه 10 گرم خلال نارنج ساییده شده را با آب بخورید.
انگل رودهى کودکان
اگر مىخواهید کودکتان دچار انگل نشود مواظبت کنید که گل نخورد و اگر دچار انگل روده شده است هستههاى لیمو را نرم بسایید و با کمى قند مخلوط کنید و هر روز صبح یک قاشق چاىخورى آن را به او بخورانید.
* با حبههاى سیر پوست نکنده گردنبندى درست کنید و روى لباس کودک به گردن او بیاویزید. (اگر روى پوست بدن مالیده شود زخم و سوزش ایجاد مىکند.)
* برگهاى تازهى درخت آلو را بکوبید بعد با کمى سرکه و کمى دودههاى لوله بخارى مخلوط و شبها پایین شکم طفل ضماد کنید.
کرم کدو
اگر مىخواهید دچار کرم کدو نشوید از خوردن قند و نیز کاهو و سبزیجات نشسته پرهیز کنید. اگر دچار کرم کدو شدهاید هر روز والک بخورید و به مدت سه روز متوالى صبحها فقط شیر بنوشید و خوراکى دیگرى میل نکنید. در این سه روز از غذاهاى شیرین، چرب، غلیظ، غذاهاى سفت و نان پرهیز کنید و غذاى روزانه را کم کنید. هر خوراکى که مصرف مىکنید آن را ترش یا همراه با ترشیجات میل کنید.
در مزاجهاى گرم، غذاهاى خنک مانند سوپ آلو یا آلوچه براقانى یا سوپ سبزیجات، آبغوره و آش قرقروت مصرف کنید. از ترشىهاى مختلف مانند آبلیمو، آبغوره، سرکه و قارا در طول روز گاهگاهى استفاده کنید و روزانه به جاى آب خوردن از شربت سکنجبین ترشمزه یا آب جوشاندهى پوست یا ریشهى درخت توت یا آب جوشاندهى ریشهى درخت انار ترش یا آب جوشاندهى سماق بنوشید. زیرا تمامى آنها بىحس کننده کرم و قاتل آنها هستند. بهتر آن است که براى از بین بردن کرم و تخم آن هر شب هنگام خواب یک قاشق چاىخورى سیاهدانه ساییده شده را با دو قاشق غذاخورى سرکه در نصف لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید.
* قاریقون و افتیمون از هرکدام 5 گرم، تربد مجوف و برنگ کابلى آمله مقشر از هرکدام 10 گرم، درمنه ترکى 20 گرم، همه را مخلوط کنید و به 6 قسمت مساوى تقسیم کنید. صبح، ظهر و شب هر مرتبه یک قسمت از آن را همراه با آب یا شیر میل کنید.
* درمنه ترکى، برنگ کابلى و آمله مقشر از هر کدام 15 گرم. تربد مجوف، باقلاى مصرى، قنبیل و ریشه سرخس از هرکدام 10 گرم مخلوط و بسایید و به نه قسمت مساوى تقسیم کنید. صبح و شب هربار یک قسمت از آن را همراه با یک لیوان شیر میل کنید.
* قبل از هر غذا 10 عدد بادام تلخ یا مغز گردو بخورید و 10 گرم ریشهى انار نیمکوب شده و 20 گرم سماق را بجوشانید و پس از خوردن یک لقمه غذا یا یکى دو قاشق غذا آب صافکردهى آن را بنوشید.
* گل افسنطین بدون ساقههایش، تربد مجوف و قاریقون از هرکدام 5 گرم، برنگ کابلى و گل ارمنى از هرکدام 10 گرم، همه را نرم بسایید و با 10 عدد مغز گردوى کوبیده شده مخلوط کنید. بعد به سه قسمت مساوى تقسیم کنید و هر صبح ناشتا یک قسمت از آن را با دوغ بخورید.
* هر روز 5 گرم، گل زوفا و 10 گرم، ریشهى درخت توت نیمکوب شده را بجوشانید و آب آن را بنوشید.
* هشت الى ده روز صبحها ناشتا هویج را ریز رنده کنید و به جاى صبحانه بخورید.
* هر روز 50 گرم ریشهى درخت شاهتوت را نیمکوب کنید و با 20 گرم برگ خشکشدهى درخت هلو یا 15 عدد برگ تازهى آن، بجوشانید و آب آن را صبح بنوشید.
* هر روز 50 گرم برنگ کابلى را نرم بسایید و با آب دوغ و گل سرخ ساییده شده مخلوط کنید و قبل از صبحانه میل فرمایید.
* به مدت 18 ساعت هیچچیزى میل نکنید، بعد 2 کیلو اسفناج را بپزید و نمک بپاشید و بخورید.
* هر صبح و شب هر مرتبه 25 گرم تخم خرفه را بجوشانید و آب و دانهها را باهم بخورید.
* کپسول 500 خالى را پر از انقوزه کنید و هر صبح و ظهر و شب 1 عدد میل کنید.
* بیست گرم مغز تخم کدوى سفید را نرم بکوبید بعد با یک لیوان آب جوش مخلوط کنید و خوب هم بزنید و میل کنید.
* یک سیر بزرگ را پوست کنده و رنده کنید بعد در شیر بجوشانید و آن را صبح ناشتا بخورید و تا ظهر هیچ چیز دیگرى نخورید و آنقدر این کار را تکرار کنید تا به کلى تمام کرم دفع شود.
* شصت گرم روغن گردو را در سالاد سیبزمینى بریزید و به جاى شام شب بخورید و این کار را چند شب ادامه دهید. براى خارج شدن کرم در حمام یا مکانى خیلى گرم بروید و در تشت آب ولرم بنشینید تا کرم خارج گردد. به او اصلا دست نزنید تا تماما خارج شود. قبل از نشستن در تشت دو لیوان آب شلغم بخورید.
* شصت گرم پوست ریشهى انار را بکوبید و در 75 گرم آب، 6 ساعت بخیسانید، و بعد بجوشانید تا حجم آن به نیم لیتر برسد. آب صافکردهى آن را سه قسمت کنید و هر قسمت را به فاصله یک ساعت و نیم میل کنید. پس از تمام شدن آن 2 ساعت صبر کنید و بعد یک مسهل بخورید و منتظر دفع کرم کدو بشوید.
* هر روز گل حلوا را بجوشانید و آب آن را بخورید
* هر روز ریشهى درخت توت را با برگ شفتآلو مساوى بجوشانید و آب آن را بنوشید.
* تخم نیلوفر، تربد سفید، قسط تلخ، افسنطین، شهم حنضل و سعد کوفى از هرکدام 1 مثقال، قنبلیله و برنگ کابلى از هرکدام 2 مثقال، نخود مصرى یا نخود معمولى 5 مثقال، همه را بسیار نرم بکوبید بعد با یک استکان عسل مخلوط کنید و 5 شب موقع خواب آنها را بخورید.
* پانزده روز صبح ناشتا هر روز یک قاشق سوپخورى روغن فندق را بخورید.
* پنجاه گرم مغز تخمه کدوى کوبیده را با 30 گرم روغن مایع کرچک و 40 گرم عسل مخلوط و در یک لیوان شیر حل کنید. صبح ناشتا بخورید و تا وقتى که سر کرم هنوز از جاى خود حرکت نکرده است این کار را تکرار کنید.
کرم کدوى اطفال
براى رفع کرم کدوى اطفال 10 تا 20 گرم پوست ریشهى انار را بسایید و در 75 گرم آب، 6 ساعت بخیسانید بعد بجوشانید تا حجم آن نیم لیتر شود. آب صافکردهى آن را سه قسمت کنید و هر 5/ 1 ساعت یک قسمت آن را به او بخورانید. 2 ساعت پس از تمام شدن آنها یک مسهل به او بدهید و منتظر آمدن کرم کدو بمانید. [1]
چند نکته مهم:
-1 بهترین زمان مصرف داروهای ضدّانگل، در وقت خالی بودن شکم است.
-2 اکثر داروهایی که مزّه تلخی دارند(به ویژه اگر طبع گرمی داشته باشند)، خاصّیت ضدّ انگلی هم دارند.
-3 اگر در کنار استفاده از داروهای ضدّ انگل، داروهای مسهل هم به بیمار داده شود اثر درمان بسیار زیاد خواهد شد.
-4 بسیاری از داروهای ضدّ انگل، می توانند اثرات نا مطلوبی روی جنین داشته باشند. لذا مادران باردار باید حتما با مشورت پزشک باتحربه نسبت به استفاده از این داروها اقدام کنند.
-5 درمان انگل باید تا مدّتی پس از رفع علایم بالینی ادامه پیدا کند تا تخم های انگل موجود در دستگاه گوارش نیز نابود و دفع شوند. به نظر می رسد سه هفته، زمان مناسبی برای اکثر انگل هاست.
-6 چنان که گفته شد، ملاک کفایت درمان رفع علائم بالینی است و نه دیدن انگل دفع شده در مدفوع.
-7 بهتر است که درمان انگل در هر خانواده به صورت دسته جمعی انجام شود و کسانی نیز که فاقد علامت هستند، مدّتی از داروهای ضدّ انگل استفاده کنند. -8 به جهت تلخ بودن بسیاری از داروهای ضدّ انگل، استفاده از آسیاب شده آنها در کپسول هم می تواند مدّ نظر مصرف کنندگان باشد.
-9 عرقیات این داروها اگرچه اثر داروی خشک را ندارند امّا در صورت ضرورت قابل استفاده اند.
نکات بهداشتی که در کم شدن میزان ابتلا به انگل ها موثّرند:
-1 پرهیز از مصرف غذاهای بلغم زا و رطوبتی به ویژه در طول دوره درمان.
-2 رعایت بهداشت فردی ازجمله شستشوی دست ها به ویژه پس از استفاده از توالت.
-3 عدم استفاده از غذاهای خارج از خانه.
- 4ضدّ عفونی کردن مناسب سبزی ها: یشنهاد ما این است که سرکه انگور خانگی را با هفت برابر آب رقیق کرده به عنوان محلول ضدّ عفونی استفاده کنید.
-5 استفاده از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی.
برخی از درمان های انگل
از ابن عباس از نبى اکرم (ص): خرما را ناشتا بخورید که کرم (انگل) را مىکشد. [2]
امام صادق «ع» فرمود: بر شما باد به سرکه انگور که هر انگلى را در درون بدن مىکشد. [3]
آویشن به علت وجود تیمول که در آن است یک ضد عفونى و ضد انگل قوى است و انواع کرمهاى روده از قبیل تریکوسفال آنکیلوستوم و اکسیور (کرمک) را مىکشد و علاوه بر کشتن کرمها، تخم کرم را نیز از بین مىبرد. [4]
تخم رازیانه ضد اسپاسم، معطّر، ضدّ نفخ، و گاز دستگاه گوارش است. روغن دانهى آن ضد انگل مىباشد. [5]
سیب به علت دارا بودن فلورتین، ضد میکروب، انگل و ویروسها است. [6]
قارچ خوراکى یکى از داروهاى ضد انگل بسیار مؤثرى مىباشد. براى این منظور قارچ را بو داده صبح ناشتا میل نمایند. [7]
اسانس مورد به رنگ زرد است و شامل دىپانتن و میرتنول است. مصرف گیاه «مورد» به عنوان ضد عفونى کننده و ضد انگل، مقوى معده، قابض و موثر در بیماریهاى دستگاه تنفس و ادرار استفاده مىشود. [8]
جوشانده برگ توتون براى کشتن جانور و انگل مفید است. [9]
سرخس نر که انشعابات هوایى آن بسیار قوى است از زمانهاى قدیم این نوع سرخس را در مورد انگلهاى رودهاى به کار بردهاند، در جلوگیرى از خونریزى و التیام زخمها و سقط جنین پایه و اساس دارد، خاصیت انگل زدایى. [10]
سیر در اروپا سیر به طور سنتى بهعنوان یک داروى ضد انگل مصرف مىشود.[11]
سیسبان درخت کوچکى است، خیلى سریع الرشد و این گیاه در اندونزى به عنوان گیاه دارویى کاشته مىشود. در اندونزى گرد برگهاى خشک شده گیاه را با کمى آب مخلوط کرده به عنوان ضد کرم و انگل به بچهها مىدهند. [12]
شال پستانه: در هند از برگهاى گیاه بهعنوان یک کرم کش مؤثّر استفاده مىشود ... میوه آن از جهتى سمّى است. ولى در عین حال بهعنوان آرامبخش، ضد انگل، تببر و مدرّ مصرف مىشود. [13]
شجرة الحیاة(سرو): اسانس برگهاى سرو خاصیت کرم کشى دارد و در هند از میوه و خرده چوب آن بهعنوان قابض و همچنین براى دفع انگل مىخورند. [14]
در چین از گیاه خارخسک بهعنوان قابض، .... و ضد جانور انگل شکم (رید)، تونیک (ابرت) و بند آورنده خونریزى استفاده مىشود (پتلو). [15]
از شیح براى نابود کردن کرم شکم استفاده مىشود و بر ضد انگل آسکارید لومبرىکوئید مؤثر است.[16]
طرخون : برگها و سرشاخههاى آن معطّر، اشتها آور و مقوّى معده و محرّک و کمى ضد انگل است. [17]
عروسک پس پرده: در کُتب طبّ سنّتى و در بازار دارویى با نامهاى عروسک پس پرده و معرّب آن جوز المزح و حب اللهو و به زبان چینى «گیاه فانوس» نامیده مىشود. در هندوستان از گیاه بهعنوان مدرّ و ضدّ انگل معده و روده مصرف مىشود. [18]
علف خرگوش: از ریشه آن بهعنوان ضد انگل و کرم استفاده مىشود. از نظر طبیعت نیز علف خرگوش خیلى گرم و خشک است.[19]
زنیان: به اسامى نانخواه، کمون ملوکى، انیسون برى، ضد عفونى کننده بسیار قوى، ضد انگل مخصوصاً انگل (انکیلوستوم) است. [20]
مرزه : مفید براى ناراحتى دهان، گلو و ریه، ضد انگل (کرم کدو)، تقویت کودکان ضعیف.[21]
آنانانس: آب آن را میل کنید. ضدّ انگل است، خونساز است و خون را صاف مىکند. [22]
مغز هسته آلوچه براى دفع انواع انگل و کشتن کرم مصرف مىشود. [23]
انغوزه: آن را بکوبید و هر یک نخود از آن را در یک کپسول خالى بریزید و هر صبح و ظهر و شب هربار یک کپسول بخورید. ورم کلیه، سیاهسرفه، تنگى نفس را درمان مىکند، ضدّ هیسترى و ضدّ انگل است. [24]
پوست ریشه درخت انار: 120 گرم از آن را در یک لیتر آب بیست و چهار ساعت بخیسانید. بعد ده دقیقه در همان آب بجوشانید، سپس آب آن را صافکرده و هر روز سه فنجان آن را به فاصله هر نیم ساعت بنوشید. ضد انگل است و براى دفع کرم کدو مفید مىباشد. [25]
مغز هسته انبه: آن را بو بدهید و نرم کنید و بخورید. ضد انگل و قابض است و اسهالهاى سخت را به کلى درمان مىکند. [26]
دانه اسفند: هر شب موقع خواب یک قاشق چایخورى از آن را در دهان بریزید و بدون آن که دندان روى آن گذاشته شود با آب گرم میل کنید. ضد انگل و خوابآور است. [27]
شیرابه انجیر چسب: خواص درمانى: آن را بخورید. ضد انگل و مقوى و تونیک است، براى تحلیل ورمها و قطع جریان چرک از بواسیر نافع مىباشد. [28]
گل استوخدوس: پنج گرم از نوع هندى آن را دم کنید و آب صافکرده آن را بنوشید. ، ضد انگل، ضد نفخ و ضد قولنج است . [29]
میوه بادنجان:خوردن قارچهاى سمى است را برطرف مىسازد، خام آن ضد انگل است. [30]
ریشه بالنگ: آب جوشانده آن را بنوشید ضد انگل است، یبوست را برطرف مىسازد. [31]
روغن بادیان: آن را بخورید. کرم کش و ضد انگل است. [32]
دانه بادیان ختایى: مقدارى از آن را تفت داده بخورید. مدرّ و مقوى معده و محرک و ضد رماتیسم و ضد انگل است. [33]
دانه باقلاى سنتاینیاس: اگر مقدار کمى از آن و با نظر پزشک یا متخصص تجربى استفاده شود تونیک و مقوى، محلل، معرق و قاعدهآور، و ضد سم و ضد انگل است. [34]
برگ درخت بادام: اگر برگهاى تازه آن را بخورید مسهل است و ضد انگل معده مىباشد . [35]
ریشه بوصیر: هر روز پنج گرم از سائیدهشده آن را با آب بخورید. سینه را نرم مىکند، قابض است، ضد انگل است، براى جلوگیرى از رطوبتها نافع مىباشد. [36]
گیاه بولاغاوتى: ترشح ادرار را زیاد مىکند و قاعدهآور است، براى خورد کردن سنگ کلیه خیلى مؤثر است، ... و تببر و ضد انگل است . [37]
پوست درخت توسکا قشلاقى: چهل گرم از آن را در یک لیتر آب بجوشانید و صبح و ظهر و شب هربار یک فنجان از آب صافکرده آن را بنوشید. قابض و مقوى و ضد تب و ضد انگل است.[38]
برگ ترخون: آن را بخورید، ضد انگل و ضد اسکوربوت است. [39]
برگ حب الملوک: آب جوشانده آن را بنوشید. ضد انگل است. [40]
تخم خربزه: براى خارج کردن انگل معده نافع است. [41]
دانه خردل سفید: آن را با پونه بکوبید و همراه با شراب بخورید. اختناق رحم را درمان مىکند و براى اخراج انگل معده نافع است . [42]
خیری: آب جوشانده آن را بنوشید. مدرّ و قابض و ملیّن و ضد انگل است. [43]
رازک: سى گرم گل آن را در یک لیتر آب جوش ده دقیقه دم کنید و آب آن را صاف نموده بنوشید. اشتهاآور است، معده را تقویت مىکند، گوارش را آسان مىسازد، خون را صاف مىکند، براى دفع انگل مصرف مىشود. [44]
تخم رتم: اگر هفت عدد از آن روزانه خورده شود و خوردن آن سه روز پىدرپى ادامه یابد، مسهل است و مانع بروز دمل مىشود. ضد انگل مىباشد. [45]
ساقه ریواس: آن را بخورید. خنک و ملیّن و ملطّف است، قاطع قى صفراوى است، عطش را تسکین مىدهد، ضدّ انگل است. [46]
کپسول ضد یبوست و انگل: سنا- گل سرخ- شحم الحنظل- پوست هلیله زرد- هلیله سیاه- آنغوزه و انزروت - داروها پودر کنید و در کپسولهاى 500 میلى گرمى پر کنید و بزرگسالان تا روزى 6 تا 9 عدد میل کنند و خردسالان به اندازهاى که اسهال ملایمى داشته باشند. [47]
یک فرمول پیشنهادی برای دفع انواع انگل ها
شما می توانید داروهای اسفند، برنگ کابلی، زنیان، آنغوزه، سگبینج و سیاهدانه را با مقدار مساوی مخلوط و آسیاب کرده به صورت کپسول در اختیار بیماران قرار دهید که تقریبا در تمام موارد، پاسخ درمانی خوبی را به دنبال دارد. در صورت تمایل و امکان، این فرمول را امتحان کنید. علاوه بر اثر ضدّ اگلی، این دارو، اشتها آوری بسیار قوی به ویژه در مورد کودکان است. این دارو را بزرگسالان شبی یک کپسول بزرگ و کودکان شبی یک کپسول کوچک تا سه هفته مصرف کنند.
نکته 1: اکثر داروهای فوق به تنهایی هم انگل کش های خوبی هستند و لذا اگر همه آنها را پیدا نکردید با یک یا چند عدد از آنها هم می توانید دارو را آماده کنید.
نکته 2: کپسول خالی از طریق بسیاری از عطّاری ها قابل تهیه است با این حال اگر نتوانستید کپسول خالی پیدا کنید، دارو را پس از آسیاب کردن با کمی عسل، مخلوط و به صورت خمیری سفت درآورده قرص های کوچکی از آن بسازید و در ظرفی داخل یخچال نگهداری و از آنها استفاده کنید.
یک راه حلّ مناسب دیگر
1 - به جای نهار، یک سوپ پر از آلو و قره قروت و تخم شنبلیله میل کنید.(البته انتظار خوشمزه بودن از آن نداشته باشید!)
2- به جای شام، دو قاشق غذاخوری سر صاف گل سرخ(محمّدی) پودر شده را در یک کاسه دوغ ترش ریخته، در آن نان خرد کرده میل کنید.
این کار باعث می شود که بعد از چند ساعت، دچار دل پیچه و اسهال شوید. این حالت را تحمل کنید چون علاوه بر دفع انگل ها، معده را هم دبّاغی می کند. بهتر است تا دو سه هفته و هرهفته یک بار، این درمان را تکرار کنید. اگر با این کار دچار اسهال نشدید، میزان گل سرخ را افزایش دهید.
موارد درمانی دیگر: ریشه زنجبیل هندی، پوست و میوه زیتون تلخ، ریشه سرخس عقابی، روغن میوه سریش، جوشانده پوست ریشه درخت سیب، دانه سیها، شاهتره، شاهدانه، شاهسفرم، پوست شاخه های شب خسب، برگ شوید، درختچه صندل سفید، گیاه و ریشه فرفیون، برگ و پوست درخت و میوه فندق تلخ، دانه فلفل سفید، برگ فلفل آبی، گرد قنبیل، کاکنج، برگ و پوست کاتالپا، گل کلم، ریشه کبر، روغن تخم کدو، گزنه، پوست گنه گنه، لوبیا چشم بلبلی، ریشه درخت موز، میخک، پوست درخت و برگ نادرک، بهارنارنج، نخود، برگ و میوه یاس زرد، یاسمن، عرق کاسنی، افتیمون، حنظل، نیلوفر کرمانشاهی، دارچین، اشنان، برنجاسف، صمغ درخت کافور، نمک و سرکه، تنقیه آب نمک، و...
[1] - دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 456
[2] - مکارم الأخلاق / ترجمه میرباقرى، ج1، ص: 322
[3] - آئین تندرستى، ص: 228/ مکارم الأخلاق / ترجمه میرباقرى، ج1، ص: 362
[4] - مجموعه آثار دکتر سید جلال مصطفوى کاشانى، ج2، ص265
[5] - همیشه لاغر و سلامت باشید، ص: 160
[6] - همیشه لاغر و سلامت باشید، ص: 193
[7] - همیشه لاغر و سلامت باشید، ص: 205
باقی منابع از کتب دائرة المعارف طب اسلامی و اسرار گیاهان دارویی بود که برنامه اجازه کپی آن را نداد
.: Weblog Themes By Pichak :.